.

Saturday, November 29, 2014

Tuala wanita beracun!

TIME aku muda remaja dulu (la ni dah kertu wey...sobS!), first period dalam hidup tu aku pakai 'pad kain'. Daripada Ma, Kak Ain dan aku meneruskan tradisi pakai cara tu waktu 'bulan merah'. Aku tak sure sebab apa, yang aku tahu kerana kami orang susah dan pad waktu tu mahal. Daripada beli pad, baik beli ikan - sayur!

Aku pakai 'pad kain' ni agak lama jugak, bertahunlah. Bila masuk kolej, duduk serumah dengan kawan-kawan maka kemalasan pun datang. Bukan saja malas, lebih pada malu, segan dan hish...takkan nak sidai 'pad kain' kat ampaian yang berkongsi dengan baju budak-budak lain! Iya, itu alasannya. Budak remaja dah reti malu katakan!

Maka dengan terpaksa relanya, aku terikut kawan-kawan pakai pad ready made. Pejam mata je beli 'sebungkus', pakai jimat tak ingat (cara jimat tu tak payah cerita la kot, kan...jujur sangat korang geli pulak nak baca hahahaa).

Iya, itu zaman muda remaja...bila dah start kerja, ada duit sendiri masih jugak berjimat-jimat tapi boleh beli la pad tu tanpa rasa 'berdosa'. Kebetulan, period aku memang selalunya swing. Ada tak ada, aku tak ambil kisah sangat (pasal la aku sengal sangat time, eh!).

Leceh pakai 'pad kain'! Memang pun, nak pulak kerja macam aku yg tak tentu masa. Hari2 ukur jalan...tapi, semua tu alasan, bukan sebab ye. Jujurnya, sebab pilih guna pad segera daripada pad kain - SENANG! MUDAH! PAKAI DAN BUANG! Itu je sebabnya, gigih MEMBESARKAN MALAS!

Tambah lagi sejak jadi journalist, selalu je dapat produk tuala wanita free daripada pelbagai jenama. banyaknya sampai boleh buat stock 2-3 tahun - terutama time buat product review, client bagi time event - (tapi biasanya, aku share dengan kakak dan anak buah aku sebab banyak sangat).

Dek nak senang, mudah, pakai dan buang, lebih byk vitamin M daripada R, aku ambil ringan soal keselamatan jugak kesihatan diri terutama bahagian sulit!

Pagi tadi, time belek-belek timeline fb, aku terbaca tulisan di wall milik Siti Aishah . Terkedu bila baca bari demi baris. Allahu Akbar, betapa banyaknya kesilapan aku dah buat sepanjang tahun kedewasaan aku ni. Terus aku nekad nak ubah dan perbetulkan keadaan (harapnya masih tak terlambat).

Aku pun tak nak ada orang buat kesilapan sama macam aku, terutama adik-adik yang tengah di usia muda remaja. Tolong jangan degil, dengar nasihat Kak Siti tu ye. Nah, aku sharekan tulisannya di bawah ni. baca sampai habis dan amalkan.



                                                                     ***

"Sejak sy tunjukkan gambar persediaan berpantang sy semalam, ramai yg bertanya mengapa sy pakai pad kain. Rupanya masih ramai tak tahu bahayanya pakai tuala wanita yg biasa di pasaran.
Tuala wanita yg biasa adalah sangat merbahaya. Ini kerana ia mengandungi beberapa komposisi kimia di dalamnya utk kelihatan "suci bersih". Antara bahan kimia yg digunakan ialah:

Dioxin: kapas yg original sebenarnya bewarna krim kekuningan. Bukan putih. (Xcaya sila buka bantal kekabu korang n tgk isinya). Para pengilang memggunakan dioxin utk BLEACH kapas2 ini. Walaupun kandungan dioxin yg sedikit...tapi lama2 kalau ditepek pada faraj tetap membawa mudarat.

Antara side effect dioxin ialah: pemyakit radang pelvik, KANSER OVARI, kemusnahan sistem imunisasi badan wanita, ketidakseimbangan hormon, ketidaksuburan, dan kencing manis.

Rayon: Rayon adalah polimer sintetik yg ditambah pada kapas utk fungsi PENYERAPAN. Rayon mempunyai dioxon didalamnya. So gandaan dioxin dalam tuala wanita.

Racun serangga dan racun lalang?: ini adalah bahan kimia yg disembur pada ladang kapas. Sejenis kimia bernama furan akan tinggal di dalam kapas ini yg meyumbang kepada masalah kemandulan, ketidakseimbangan hormon, kelumpuhan tiroid, kencing manis, endometriosis dan kemurungan.

Pewangi tiruan. Diletakkan masa proses pengilangan . Ini boleh menyebabkan radang atas alergy pada kulit sekitar faraj

Sesiapa ada masalah haid keluar sikit2, sekejap2, keluar tak tentu masa, saya cadangkan pakailah pad kain.

Kalau cara sy....sy letakkan kain batik atas tuala wanita. Supaya tak bocor darahnya ke seluar dalam.

Tapi yg mampu....boleh beli tuala wanita kain yg banyak dijual dipasaran

Utk tgk video pasal kajian tuala wanita, blh tgk sini ----->

Utk baca lebih lanjut pasal kesahihan keburukan tuala wanita blh baca sini ----->

Bg saya....ramai pengilang skrg lebih pentingkan keuntungan. Dan ini juga merupakan salah satu dakyah yahudi melumpuhkan kesihatan wanita supaya mereka tak mampu beranak ramai2....dan juga mereka kasi wanita2 Islam ni banyak sakit2 puan supaya keturunan umat Nabi Muhammad dapat dihapuskan.

Berhati2. Rahim wanita Islam adalah sasaran yahudi.


Penerangan gambar: Letak potongan kain batik tebal2 atas panty liner. Dalam ni sy pakai pad utk time heavy flow. Dan tukar setiap 2 jam. Basuh kain dengan pati sireh. Sy pakai Barra Gel.

Even renyah...tapi selamat. Kalau dulu time sy mengurut...sy akn cuci di rumah customer bersih2. Balut dengan tuala kecil. Dah balik dr mengurut...br sy sidai.

Masalah period sy yg dtg sekejap (3 hari) dpt diatasi dlm masa 2 bulan penggunaan pad kain ini."

2 comments:

  1. takut juga terbaca kesah ni.. .moga lepas ni boleh bertukar kepada yang lebihselama... thanks info penting ni...

    salam perkenalan dari mommylina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama CintaHati Lina. Semoga kita dapat manfaatnya. saya lagi ngeri.

      Delete