.

Wednesday, November 5, 2014

Oh uncle teksi...

TADI hantar kereta pegi service, petang baru siap sebab tak book dulu. So, kenalah ambik teksi nak balik. Dapat teksi dengan pemandunya Cina, umur lingkungan 50-an, tapi fasihnya cakap Melayu berloghat Kelantan.

Aku: Uncle asal Kelantan?
Uncle teksi: Dok, kito orang Kedoh. Tapi gak, Mok kito nikoh kali keduo dgn ore kelate. Muloh (arwah) Mek (mak) ni sayang benar ko 'Cik" (ayah). Lepah nikoh, terus dok Pasir Puteh sampai ko habis umur dio.Kito ikut sekali...ngaji...nikoh pun sa'no.

Aku: Ooo...dah lama Uncle duduk KL?

Uncle teksi: Ado dale (dalam) 4 tahun. Tapi gak, beso doh kecek kelate...jadi pekak (pekat loghat kelantan).

Aku: Anak Uncle berapa orang?

Uncle: 5 ore jah, besa belako doh. Hok bosu baru jah buleh anok minggu lepas. Suko la kito boleh cucu baru. Bose dok grumoh...cucu dok asrama.. tu bawak teksi ni...ada saing boleh lawan kecek. Serupo adik la...nok kecek dengan kito. Tapi gak, rama ore KL ni tok suko ko ore kelate. Pelik la...kelate tu dok atas bumi Malaysia jugok...buke wujud kot dunio lain. Oh...pelik la!

Aku: Tak semua macam tu Uncle, tapi memang ada.

Uncle teksi: Bakpo tak doknyo...rama...cer adik tengok kalau berlaku apo-apo hok tok molek...pakat tuduh ke ore kelate dok buat. Kalau miskin tu napok ke negeri kelate jah...gi kelate dok lagi tok tahu! Gi la tgk sendiri...memey la ado hok susoh...tapi gak hok kayo belana...ghumoh besar2...kijo sendiri. Demo tok jadi kuli ore...muda-muda jadi bos.

Aku: Kenapa Uncle tak dok kelate?

Uncle teksi: Ore grumoh kito dok jago menantu kat Damansara. Dia ada kanser perut...anok kecik lagi. Kito kalau boleh memey nok hidup mati kelate jah...tapi gak Tuhan kata ada kijo besar...kita selesai dulu lah. Pahtu...pikirlah pasal hidup kito pulok. Menantu pun serupo anok jugok...dio pun anok yatim...ngaji tinggi...kijo bagus...comey...tapi gak, ujian Tuhan ni tak kiro sapo...


*Bengkak dada aku dengar cerita Uncle teksi tu. Terkedu. Orangnya sangat tenang...ramah. Katanya, dia saja keluar bawak teksi sebab bosan duduk KL, tak boleh nak berkebun mcm kat kg dia. Allahu Akbar...pengorbanan ibu bapa...besar sgt!

No comments:

Post a Comment