.

Friday, October 2, 2015

Alkisah...Gulai Kari Ikan Pelaling...

Ikan Pelaling - Gambar: Google

Macam biasa hari ni bawak bekal ke office. Semalam ke NSK, beli 1kg ikan pelaling. Lepas subuh tadi, bikin kari tanpa santan. Meriah seperiuk. Aku bawak lebih, macam biasa. Niat nak share dgn staff lain mcm selalu.

Dia: "Lauk apa hari ni?"

Aku: "Kari ikan pelaling takde santan smile emoticon"

Dia & Dia: "Ikan pelaling? Ikan tu bukan utk kasi kucing makan ke?"

Aku: "Ramai je manusia makan smile emoticon"

Dia: "Hish...Tak selera la nak makan, kalau ikan kembung tu oklah. Pelaling mana orang makan. Ko ni pelik la, siap buat kari lagi."

Aku: "Takpe, tak paksa. Aku makan sorang pun boleh habis."

Gulai Kari Ikan Pelaling tanpa santan, special frm #dapurkecikgua
 
[Kami makan sebelah menyebelah, makan makanan masing-masing.]

Dia: "Sedap pulak bau kari ko ni, mintak sikit kuahnya."

Aku: "Ni kari ikan pelaling, ko mana makan. Ni taraf kucing je makan."

Dia: "Aku nak rasa kuahnya je, itu pun sentap."

Aku: "Tak sentap haih, aku beritahu je. Ko jugak ckp tadi tak selera nak makan. Kuahnya pun ada rasa ikan pelaling gak!"

[Aku sambung makan, sambil menyudu kuah kari dan sambal belacan.]

Dia 2: "Rasa sikit eh, nampak sedap tgk akak gaul nasi dgn kuah kari, sambal belacan tu."

Dia 2 menyudu kuah kari ke bekas nasinya. Sambil pejam-pejam mata.

Dia 2: "Huh, piaw betul rasa karinya. Takde santan ni, pasal elok je pekatnya? Kalau saya buat cair mcm sup kalau tak letak santan."

[Dia 2 menyudu pula ikan, dia ambil bahagian kepala. Aku pandang je.]

Dia 2: "Eh, sedaplah ikan ni. Manis isinya. Saya tak pernah teringin nak beli ikan ni walaupun harga dia murah daripada ikan kembung. Lepas ni boleh la beli. Masak kari mcm ni, sedapnya."

Aku: "Buah sambal pun sedap, cubalah. Tak cuba tak tahu, kalau kucing makan tak mati apalagi kita. Nikmat Allah beri, jgn sombong."

‪#‎cerita‬ ‪#‎kariikan‬

No comments:

Post a Comment