.

Sabtu, 23 Februari 2013

Gulai Lemak Kuning Ayam Dengan Batang Keladi...

Pagi-pagi dah bangun masak, sebab tengah hari ada job 'metik-memetik' hihihi. Lepas sidai kain yang dicuci malam tadi (sengaja biarkan semalaman, kasi toskan airnya), terus berperang kat dapur. Mula-mula garu kepala  tak tau nak masak apa, nasib baik teringat ada beli batang keladi 2 hari lepas. Terus bukak box sayur, Alhamdulillah keadaannya masih elok - boleh makan la ^_^.

Akhirnya dapat idea masak Lemak Kuning Ayam Dengan Batang Keladi. Actually, tak pernah masak lauk ni, tapi apa salahnya try 'kan.

Resipi gulai ni ringkas je, ayam (potong kecil2), batang keladi (kerat pendek-pendek, rebus sekejap dan toskan airnya), bawang merah (3/4 biji), cili padi (secukup pedas *_*), kunyit hidup (aku tak minat guna kunyit serbuk kalau nak buat gulai, tak 'mari' rasanya), serai dititik (2 batang sudah), santan (cukupnya), asam gelugor (2 keping dah ler, kang masam lak), garam (ikut cita rasa).

Lepas setengah jam, siap 1 hidangan. Lepas tu aku goreng ikan kayu (tongkol) (yang awal-awal dah dipotong-potong-) 2 ketul, siapkan 1 jug air teh o ais-simpan dalam peti sejuk ^_^, goreng ikan masin 4 keping. Lepas siap masak, kemas rumah dan mandi.

Jam1.30pm, keluar mencari nafkah yang HALAL! Huh, walaupun penat tapi berbaloi dengan upahnya. Jam 4.00pm selesai kerjaan, aku melencong ke KL. Hari ni sabtu, ada pasar malam kat Jalan TAR. Teringin lak cari novel, tudung baru sehelai dua dan pekena Rojak Singapore. Syukur, hajat dpt dipenuhi. Cuma novel yang dicari je tak jumpa 0_0.

Jam7.30pm, lepas solat kat Masjid Jamek teruk balik. Badan dah lesu dan lemau, baru teringat belum makan tengah hari. Tapi perut kenyang sebab tadi makan Rojak yang sedap tu, cuma mungkin perut masuk angin lambat makan. Ok la, nanti-nanti sambung lagi ye.

Lemak Kuning Ayam Dengan Batang Keladi


Rojak Singapore ^_^


Tiada ulasan:

Catat Ulasan