.

Sunday, September 6, 2015

Kuih Keria buatlah sendiri, lagi sedap...

Rupa my home made kuih keria selepas disira dengan gula :)

Proses menggoreng kuih keria ni sekejap je, minyak kena betul panas, dan tenggelam ye.
Semlm terbeli (hehehe ter ye, padahal rambang mata) ubi keledek RM1 kat pasar malam. Ingat nak rebus or bakar je. Tiba-tiba hari ni teringin nak makan ‪#‎KuihKeria‬ . Ni first time buat sendiri. Abaikan rupanya ye, sebab rasa dia sangat best. Lembut dan banyak ubi daripada tepung. Pasni tak payah beli siap, buat sendiri je (kalau beli siap selalu terkena yang terlebih tepungnya ;( ) . Special tau, frm ‪#‎dapurkecikgua‬

Bahannya mudah sangat:
4 ketul ubi keledek besar penumbuk perempuan - direbus dan dilenyek2
Tepung gandum secukupnya
Sedikit garam halus
Minyak untuk menggoreng

Cara buat:
Gaul sebati ubi yg siap dilenyek bersama tepung gandum dan garam halus. Sukatan tepung saya agak2 je. Asal tak melekat pat jari kira dah ok adunan tu. bentukkan mcm 'kuih donat'. Goreng sampai kuning keemasan.)

Sira gula:
3 camca besar (sudu besar/sudu makan) gula pasir
2 camca besar air (sudu besar/sudu makan)
Sedikit tepung gandum (tak letak pun ok).

Cara buat:
Masak gula bersama air, sampai mendidih dan likat. Masukkan kuih keria tadi, gaul sebati. Time ni boleh la tabur sikit tepung gandum -utk bagi gula tu melekat cantik kat kuih. Tapi kalau tak letak tepung tu pun tak pe. )

No comments:

Post a Comment