.

Monday, September 21, 2015

Gila meroti dan mendonut...

Masalah aku selalunya, apabila teringin mesti terus nak buat. Sejenis perangai tak menyempat-nyempat, contohnya hari ni (sebenarnya dari semalam lagi, tapi sebab teringinnya tengah malam...dek sayangkan tidur aku pendam dalam-dalam keinginan tu...hahaha...!), gigih meroti dan mendonut.

Asalnya nak buat roti sosej, ala yang roll dengan sosej sebatang tu. Sayangnya dah lama sangat tak beli atau buat stock sosej. So nan ado, yang ada cuma crab stick. Tibai je 'lah. Tapi tak tahu mana silapnya, mungkin doh terlebih zat air...susah benar nak roll dengan crab stick tu. Jadi, aku tibai je ikut suka (memang ke laut rupanya...nanti aku tayang eh). Sebahagian besarnya aku buat roti manis dan burger Malaysia.

Dalam bab memasak ni, walaupun biasa buat ikut resipi dan kaedah sama, adakalanya tak menjadi jua. Ada la tu silap kat mana-mana, biasanya kalau terlebih teruja tu ada maka berlaku kejadian-kejadian lawak tak yang tak lawak sebenarnya (sebab sakit hati dah buat penat-penat tak menjadi kemudiannya gigih pikir kenapa pulak kali ni tak menjadi).

Doh roti dan donut kali ni dapat banyak jugak (untuk seorang makan memang sangat banyak ok), so sebahagian besarnya aku frozenkan. Roti tu aku kasi jiran sebab kejadiannya just nice, kemain happy si jiran dapat roti manis debab *_*

Nah, tengoklah sesi membuat dan rupa kejadiannya. Aku halalkan korang gelak secara berjemaah hehehehe ^_^




No comments:

Post a Comment