.

Friday, August 7, 2015

Alahai nasi lemak...!

Pagi tadi, lepas selesai urusan di klinik terus menggelupur cari sarapan. Mau tak lapar, dari jam 10 malam sebelumnya kena puasa sampai jam 10.30 pagi ni (untuk ambil ujian darah). So, maunya tak kebulur! Waktu ni kat area Taman Melati masih banyak orang jual nasi lemak berlauk.

Aku singgah kat gerai makcik ni, umur dia dalam lingkungan 50-an. Lepas jenguk-jenguk lauk yang ada, aku pun pilihlah nasi lemak berlauk sambal kepak ayam. Dek perut lapar, semua nampak sedap termasuk kuih. Kecil molek je, tapi RM2 untuk 5 ketul.

Lepas siap bungkus nasi, aku pun hulur RM10. Sekali makcik tu pulangkan baki, RM2.50. Aku dah terlopong cantik je depan makcik tu.

"Acik, berapa harga nasi lemak ni?"

"RM5.50."

Terangkat kening aku, ingatkan makcik tu tersilap bagi baki. Dengan rasa ralat dan sedikit tak puas hati, aku kutuk diri sendiri sebab selalu sangat tak tanya harga dulu kalau beli apa-apa. Dah dibungkus, dah ditimbang...baru tahu harga. Pengajaran sangat!

Sebenarnya aku tak kisah nasi tu harganya RM5.50 sebungkus, cuma kalau tengokkan kuantitinya macam tak layak pun nak letak harga semahal tu. Dengan nasi separuh mangkuk je, kacang 3-4 butir, hirisan timun 2 kerat dan sedikit telur rebus. Sambal langsung tak letak sebab dah ambik sambal ayam 'kan. Hmmm...Tak apalah, next time takmo p lagi beli nasi lemak makcik tu dan next time juga kena tanya dulu harganya walaupun ia adalah 'nasi lemak'!

Ni 'la nasi lemak RM5.50 tu. Bagi aku, mahal. Mungkin bagi Uolls tak kot.

No comments:

Post a Comment