.

Sunday, December 14, 2014

Teringin cucur udang chef Mat Gebu...

Gara-gara skodeng blog chef Mat Gebu , dan-dan teringin nak mkn cucur udang. Semua sukatan guna cawan, senang nak follow (sebab aku pemalas). Harapnya menjadilah...ekekeke.

Plannya pagi-pagi pegi pasar tani Danau Kota cari udang. Nak cari udang...nak cari udang....! Malangnya, ada orang block belakang kereta aku sampai berjam-jam. Actually aku dah perasan dari malamnya, tapi aku fikir mungkin sekejap aje. Tak sangka sampai ke pagi. Jadi, plan ke pasar tani mendadak 'hancur'!!!

Aku suka resipi ni sebab semua main campak-campak hehehe.

Rupa tak cantik, biasa orang tak berapa kreatif. Tapi rasanya memang best, tqsm Mat Gebu

Dek nak makan jugak, cari bahannya di NSK dan keinginan tertunai. Akhirnya... My homemade cucur udang tengah mlm ni 'kan. Tqsm chef Mat Gebu memang awesome resipi cucur udang tembam ni. Gebu-gebas dlm kuali & di atas pinggan. Terkinja-kinja kat dapur keseronokan. Gila tak seronok!

Sorry, rupanya tak secantik hasil air tgn pemilik resipi, tapi bab rasa memang terbaik. *p/s: Sos cili tu memang saja suka-suka bagi cilinya bersepah hahaha!


Nah aku 'copas' daripada blog Mat Gebu, senang bila-bila nak buat lagi dah ada rujukan di sini.  

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...
CATATAN MAT GEBU :- Mat nak pesan, kalau buat ni "tolongggg lahhh" berhati2.. terutama jangan bagi anak2 anda tergedek2 kat dapur, minyak panas ni weyyy...kalau ter ter ter (nak sebut pun seriau!)...memang tak de maap bagi mu.... Untuk yang membuat pun berhati2 yeaa...kang tercedara dah tak lawa satu hal, sakittt tuu yang tak bley tahan...berhati2 ok....

No comments:

Post a Comment