.

Saturday, September 13, 2014

Mi Goreng ala 'Mamak Melayu'...

Grand tak namanya, hahaha. Kesahnya, sejenis perangai yang tak reti bersabar bila dah teringin sesuatu terutama membabitkan makanan. Petang tadi, balik dari BTPR (Bandar Tasik Puteri, Rawang), singgah satu gerai.

Tengah melilau tengok gambar makanan yang ditayang sekitar gerai, kecur liur pulak terpandang sepinggan Mi Goreng yang kelihatan sangat enak sekali. Perghhh...terus rasa lapar, dengan terujanya aku gamit si pelayan.

Aku: "Dik, Mi Goreng 1 dan cendol blended 1."

Si pelayan: "Goreng-gorengnya tak ada, Kak. Ada soto, laksa, nasi ayam sama mi kari."

Hurmmm...gitulah bila teringin, nan ado!!! Akhirnya, redha. Order cendol semata-mata.

Sebelum sampai rumah, melencong ke pasar malam Taman Melawati. Beli sebungkus Mi kuning, fish cake, sawi. Dalam kepala dah menari-nari sekuali Mi Goreng macam kat gerai singgah tadi. Hahaha!

Sampai rumah, terus lari ke dapur singsing lengan baju (bukan singsing lengan ye, ater cacat pulak kalau Qome pakat2 singsing lengan. Tapi, kalau baju lenggan pendek usah ler gigih p singsing...ater masuk pulak bulu ketiak Qome dalam kuali...ekekekeke!)

Style Mi Goreng aku taklah berapa nak mamak sangat, kira ala2 'Mamak Melayu' gitew! Pung...pang...pung...pang...siap dah sekuali Mi Goreng ala 'Mamak Melayu'. Masak sendiri pun kecur liur...hehehe (suka hati akulah nak puji masakan sendiri...Uolls masak nanti pujilah diri sendiri bertingket-tingket...aku tak kesah...bahahaha!)

Ok, macam biasa aku berkesudian share resipi Mi Goreng bujang style. Buatlah sepinggan, serius tak rugi wa cakap lu. Cukup pedas, manis dan  lemak. Kiranya, just nice 'lah.

Resipi Mi Goreng ala 'Mamak Melayu'
Bahan:
1 bungkus mi kuning, cuci dan tuskan airnya
3 ketul tahu kering, dipotong-potong
3 keping fish cake, dihiris
Sedikit sayur sawi, kalau suka
1 biji tomato, dibelah enam
Sebiji telur

Rencah:
2 camca besar cili kisar
1 camca besar bawang merah & bawang putih (dikisar/tumbuk)
3 camca besar sos cili
2 camca besar sos tomato
1 camca besar sos tiram
4 camca besar kicap lemak manis
Sedikit air

Cara membuatnya:
1. Tumis bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
3. Bubuh mi kuning, fish cake, tauhu kering, sawi dan tomato. Bubuh sedikit air dan gaul sebati.
4. Akhir sekali, masukkan sebiji telur dan gaul sebati. Masak sehingga sedikit kering, padamkan api.

*p/s: Aku memang tak letak garam, sebab semua sos dan kicap dah beri rasa secukupnya. Kalau tak cukup masin, boleh tambah garam...untuk aku just nice je.

No comments:

Post a Comment