.

Saturday, August 30, 2014

Chicken Fritters gebu-gebas...

Sekarang ni, asal teringin nak mkn je terus teringat kat #resipimudah yg 'anak' aku share. Act dah lama dia share, tapi sebab tak pernah try rasa...so taklah rasa semangat nak membuatnya. Betullah, tak kenal maka tak cinta. Dah cinta, payah nak lupa hehehehe!

Namanya #ChickenFritters , kalau uolls tanya Mr. Google or Mrs. Yahoo sure ada mcm2 versi. Ikut cita rasa kita nak mcm mana, kalau rajin buat la versi yg grand sikit. Kalau malas mcm aku, boleh la cuba versi #resipiringkas ni. Memang ringkas sgt2, tak sampai 10 minit dah siap semua...tak percaya boleh try buat eh...makan panas2 memang layan der!


Resipi Chicken Fritters Gebu-Gebas
Bahan:
Isi ayam (saya guna bahagian dada, potong memanjang besar jari telunjuk)
Serbuk paprika, secukupnya (uolls bole je tambah apa2 jenis bahan perasa, ikut suka)
1 mangkuk tepung naik sendiri
1 biji telur
Sedikit garam halus
Susu segar, secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:
1.  Gaul isi ayam dengan serbuk paprika, ketepikan.
2. Di dalam mangkuk, campur tepung naik sendiri, telur, garam halus dan susu segar. Gaul rata sehingga adunan sebati.
3. Masukkan isi ayam dan gaul dengan adunan tepung sehingga bersalut sepenuhnya.
4. Goreng isi ayam menggunakan kaedah deep frying ye dan pastikan minyak betul-betul panas. (Kalau tak panas, tak menjadi chicken fritters nanti.)


* Resipi inspired by Danish Harraz (Instagram/Danish.Harraz)

No comments:

Post a Comment