.

Khamis, 17 Januari 2013

Gulai Rebung dengan Udang...

Lepas kerja tadi, terus pecut ke Kg Bar - tengok member baru bersalin. Kendian gatal kaki singgah pasar borong Chow Kit, jumpa rebung segar terus rembat. Balik umah dengan gigihnya bikin gulai cili padi huhuhu *_*

Seperkara pasal gulai lemak cili padi ni, aku lebih suka guna kunyit hidup dan tumbuk dengan lesung batu. Memang guna blender senang kerja, tapi rasanya mcm kurang 'mari'. Tapi, Awas Lu!!! Apabila guna lesung batu tatkala menumbuk cili bersama kunyit dan bawang merah, kena hati-hati. Sat lagi kalau terpercik kat mata, meraung satu rumah hahahaha!!! (Senang jek, aku pakai spek hitam buat 'penghadang', bergaya sangat tumbuk cili pakai spek bagaikan wakakaka!!!)

Cakap banyak tak guna, nak tahu tahap kesedapan gulai ni, korang try la buat sendiri. Perghhh...makan paneh-paneh dgn nasi, lawan pulak dgn ikan kembung goreng...harus tak cukup 2 pinggan! Dah, jom layan gambar gulai rebungku ini hihihi.

Seperiuk gulai rebung utk diratah mlm ni..

Lain rasanya bila buat rebung segar dibuat gulai, ranggup dan tak berbau...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan