.

Ahad, 20 Disember 2020

Resipi Scones By Chef Hafizzam


Kredit resipi: Chef Hafiz Zam

Scones

Tadi chef uji kaji buat
Bahan (doh Scones):
2 cawan tepung gandum(250GM)
2 Sudu Teh Baking Powder
1/3 cawan mentega/butter(Chef guna Mentega)(100GM)
2 sudu besar gula kastor
Setengah sudu teh garam
1 biji telur(gred A)
80gm Kismis
Biji bijan putih
1 penutup esen vanilla
Susu cair 100ml (kalau tak cukup boleh tambah sikit-sikit)


Cara membuat:
1. Mula-Mula Ayakan Tepung dalam 

2. Boil Dengan baking Power

3. Lepas tu Masukan Mentega/Butter

4. Gaul2 hingga bederai.

5. Masukan gula, garam, kismis, sedikit biji bijan. Gaul hingga sebati

6. Lepas tu, masukkan susu cair, esen vanilla dan telur. Gaul sehingga menjadi doh


7. Lepas tu, lipat 3 kali atas meja letak sikit sikit tepung gandum biar tidak melekat
baru roll kan doh, jangan nipis sangat. Biar tebal sikit.

8. Lepas tu, boleh tekapkan dengan acuan bulat.


9. Letakkan dalam tray. Sapukan kuning telur atas doh. Taburkan sedikit biji bijan.

10. Bakar dalam oven 180cc selama 15minit atau 20minit. Tengok oven masing-masing.


11. Dah masak sapukan mentega dii atas Scones. Biar berseri.

Chef beli jem Strawberry je. Kalau nak fresh strawberry kena pergi Cameron Highland
🤣🤣
Selamat mencuba guys.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan