Kredit resipi: Shieda Rashidah
Assalamualaikum wbt
Donat versi lembut tak payah nak perap-perap.
AMBIL RESEPI PERCUMA NI.. SAYA HALALKAN.
Dulu saya berniaga, guna resepi ni cuma saya ada tambahkan potato flakes..GEBUUUUUUU
Bahan:
1kg tepung high protein
100gm marjerin pelangi
2 biji telur
2sb shortening
4sb gula pasir
4sb susu pekat
2sk cream super
2sk potato flakes
1sk garam halus
2 paket yis
425ml air suam
1. Masuk semua dalam mixer..biar dia pusing selama 30 minit sebab nak bg dia elastik..
2. Lepas tu..timbang 30 ke 40gm n buat bulat...kalau nak besau lagi timbang lebih sikit
3. Buat adunan bulat tu sampai habis kemudian barulah ambil penutup air tekan tengah. Diiingatkan, ambil adunan bulat yang mula-mula skali yang anda buat tu dan kemudian teruskan dengan yang lain. Sebabnya, yang mula-mula buat tu dah kembang dulu.
4. Nak rehatkan pn boleh..nak terus goreng pun boleh. Sebab, masa menggoreng nanti pun dah kembang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan