.

Sabtu, 16 Januari 2021

Resepi Daging Bakar Harimau Menangis Dan Sos Ala Thai (Sua Rong Hai)


Kredit resipi: Lina Thomas

Alang-alang hari ini Hari Raya Korban kan mesti ampa ada terima agihan daging korban fresh nanti maka apa kata nanti ampa cuba resipi daging bakar ini yang memang sangat sedap!

🤤
Daging Bakar Harimau Menangis dan sos ala Thai (Sua Rong Hai)
Resepi asal dari: My Resepi
Bahan untuk Perapan Daging
500g (2 keping) daging (Ribeye) bahagian yang ada lemak
4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk lumat
1 sudu besar kecil garam
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
3 sudu besar kicap manis
4 sudu besar brown sugar
Campur kesemua bahan diatas kedalam daging dan perap. Kalau ikut tuan punya resepi, dia perap selama 4 hingga 5 jam tapi ibu perap dari malam sebelumnya. Kemudian salai diatas Pan sahaja sehingga masak atau boleh bakar didalam oven. Paling mudan guna Periuk Pemanggan Ajaib je.


Bahan untuk membuat Sos Ala Thai
6 ulas bawang putih ditumbuk
10 biji cili api ditumbuk
3 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan nampla
3 sudu brown sugar
1 bawang merah hiris nipis
2 biji cili api dihiris
1 biji air perahan limau nipis atau lebih jika suka
Sedikit daun ketumbar dihiris halus
Caranya mudah sahaja. Satukan kesemua bahan diatas dan sesuaiakan kesemua rasa dengan selera anda. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan