.

Ahad, 24 Januari 2021

Resepi Kuah Rojak Pekat Likat Memikat

Kredit resepi: Cik Pooja



Kuah rojak buah homemade plak ampa oii...

Ada yang bagitau Cik Pooja...dia dah cuba resepi simplelicious byCikpooja nie dan dah boleh jadi pendapatan sampingan seorg surirumah.

Pokok pangkal, ghajin jeeee...kannnn!!!....mesti boleh punya😁

Bende Simple, mudah dan yngg penting mmg sedap😁

Resepi👇👇👇
KUAH ROJAK PEKAT LIKAT MEMIKAT 😁😁😁

Bahan:
💚 segenggam cili kering(dipotong dan dibuang bijinya dan dibasuh bersih dan direndam sekejap ngan air panas yea dalam 5mnit je pas tu toskan)
💚 Belacan(cikpooja guna belacan melaka dan cikpooja guna separuh dr dalam pic dibawah ye..rujuk pic)
💚 1cwn gula merah(bukan gula perang yea..)
💚 3cwn gula pasir
💚 1/2cwn kicap(kicap yg dok makan ngan nasi tu)
💚 5sb sos cili
💚 3sb tepung jagung(dibancuh dgn 1/2cwn air)
💚 2sb garam(bleh boh ckit2 kalau takut masin)
💚 2sb bijan
💚 Segenggam kacang tanah digoreng tanpa minyak dan diblande kasar

Cara masaknya:
👉 cili + belacan +secwn air diblande smpai halus(masukkan lam kuali)

👉 Gula merah dibancuh dgn secawan air dan ditapis(masukkan lam kuali)

👉 Masukkan gula pasir

👉 Masukkan kicap dan sos cili

👉 Masak dulu semua bahan2 td smpai mendidih...jaga2 sbb dia cepat meruap ..kang melimpah banjir plak dapo kome...selalu kacau2 kuah tu yea.

👉 Bila kuah dah mendidih... masukkan garam secukupnya.. supaya balance rasa dia.

👉 Pas tu masukkan air bancuhan tepung jagung td... kacau2 sebati.

👉Time nih mmg kene kacau selalu guna api slow yea.

👉 Masak smpai kuahnya agak pekat.

👉 Barulah masukkan 2sb bijan dan 2sb kacang tanah yg di blande....kacang blande yg lebih tu bila time nak makan..baru ditabur lagi atas rojak na.

👉 Masak lagi smpai pekat hitam memikat.

Siap sudahhhh 😍

Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan