Kredit resipi: Afy AL Habibi (Cikgu Afy)
Teh Pakistan Mashyur tumpang lalu ni.
Nampak sedap yakmat tak? Sesuai buat hidangan minum petang.
Tengoklah gambar sampai habis.
Ramai sungguh peminatnya sejak cikgu kongsi dekat laman sendiri.
Nama Pakistan tu cikgu letak sebab resepi ini dari tauke karpet Pakistan sendiri, tempat adik bekerja dulu.
Langsung tak sama dengan teh tarik biasa sebab ada teknik penyediaan tersendiri.
Ada cikgu pecahkan rahsianya.
Baca sampai habis tanpa tinggal satu pun langkah cikgu bagitahu.
Selamat mencuba.
Bahan dan cara buat:
Ini bahan-bahan utama:
Rahsia pertama teh ini sedap sebab cikgu guna teh wangi.
7 uncang teh wangi ros : koyakkan setiap uncang.
(kalau kat Kelantan cikgu akan guna teh timbang wangi je)
Air satu jug kecil (lebih kurang 1 liter)
50 ml susu segar (tiada dalam gambar) *nak sedap guna susu full cream goodday*
Susu 1/5 tin (tambah @kurangkan ikut kuantiti air)
Untuk melemakkan rasa teh & memberi kelainan rasa, tambah secubit dua garam
Teh tadi perlu dididihkan atas dapur. Ada perbezaan ya kacau dengan air panas biasa.
Masukkan kesemua bahan tadi dalam periuk. Panaskan dalam api perlahan. Masak sehingga teh bertukar warna dan kembang.
Kacau sesekali - *boleh adjust rasa susunya*.
Syokkkk. Segelas Teh Pakistan Mashyur sedia dihirup ketika air teh masih panas suam.
Bagi cikgu, teh yang sedap ialah dikurangkan manisnya. Tanpa dicampur gula secara langsung.
Kowwww. Wangi Lemak. Manis-manis buah. Terbaikkk
Jemput follow fb cikgu
Jemput follow fb cikgu
Afy AL Habibi
untuk resepi lebih menarik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan