Resepi sambal kegemaran yang saya selalu hidang dengan nasi ayam penyet, cicah dengan ulam-ulam, cicah bendi, kubis, pucuk ubi dan kacang buncis yang dicelur, apa-apa lauk dengan ikan kering goreng dan lain-lain.
Bahan:
Segenggam Ikan bilis goreng garing
Belacan sebesar syiling 50 sen (saya goreng dengan Ikan bilis)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang lada merah
3 batang pada hijau
cili api (ikut tahap pedas sendiri)
tomato dua biji
Cuka putih (2 camca besar)
Garam gula secukup rasa
Jus limau nipis (2 biji)
Cara buat pada gambar:
Segenggam Ikan bilis saya goreng dengan belacan hingga garing. Ketepikan. |
Tinggalkan sedikit minyak Ikan bilis dan belacan tadi, tumis bawang, bawang putih dan semua cili hingga bawang lembut. Manja-manja je. Tak perlu garing. Ketepikan. |
Dalam lebihan minyak bawang tadi, tumis tomato. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan