Kredit resipi: June Ahmad
Hai hampa!!
Harini kami xmasak2 lg... penin pikiaq nak masak apa...
Saja share... gulai @ kari sotong... kot laa hampa pun ketandusan idea nak masak2... hari2 dok tenung periuk ja sambey pikiaq nak masak apa... kannnn...
Bahan2:
⚘Sotong
⚘Kunyit serbuk
⚘5 sudu rempah kari daging
** blh juga guna rempah kari ikan (ni guna rempah daging sbb ada boh kerisik)
⚘2 biji ubi kentang
** xnak boh kentang, blh ja boh kcg panjang@kcg buncis
⚘2 sudu kerisik
⚘10 bj cili padi
⚘1 labu bwg besar
⚘3 kpg asam gelugur
⚘Garam
⚘Gula sikit
⚘Minyak secukupnya
Bahan tumis:
⚘5 ulas bwg putih (hiris)
⚘5 ulas bwg merah (hiris)
⚘Halia sikit (hiris)
⚘1 kulit kayu manis
⚘2 bunga lawang
⚘4 bunga cengkih
⚘3 buah pelaga
⚘2 tangkai daun kari
⚘Basuh sotong n toskan...
⚘Panas sedikit minyak... masuk semua sotong dlm kuali... boh serbuk kunyit... masak sekejap... angkat masuk bekas lain...
⚘Panas minyak... masuk bhn tumis, dah kekuningan masuk rempah kari... tumis hingga pecah minyak (tambah air 3,4 kali dan tumis lg hingga rempah betul2 masak dan pecah minyak)...
⚘Kentang masuk sekali masa tumis rempah td... biar empuk...
⚘Pastu masuk semua sotong n airnya td...
⚘Masuk asam keping, garam, gula, kerisik...
⚘Dah didih masuk bwg besar, cili padi, daun kari... siapppp !!!!!
** ni resepi tanpa santan... kalau nak boh santan pun ok ja... ikut citarasa hampa...
*** kuah sukahati laa korang nak pekat ke cair... ikut selera msg2...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan