Kredit resipi: Chef Hafiz Zam
Scones
Tadi chef uji kaji buat
Bahan (doh Scones):
2 cawan tepung gandum(250GM)
2 Sudu Teh Baking Powder
1/3 cawan mentega/butter(Chef guna Mentega)(100GM)
2 sudu besar gula kastor
Setengah sudu teh garam
1 biji telur(gred A)
80gm Kismis
Biji bijan putih
1 penutup esen vanilla
Susu cair 100ml (kalau tak cukup boleh tambah sikit-sikit)
1. Mula-Mula Ayakan Tepung dalam
2. Boil Dengan baking Power
3. Lepas tu Masukan Mentega/Butter
4. Gaul2 hingga bederai.
5. Masukan gula, garam, kismis, sedikit biji bijan. Gaul hingga sebati
6. Lepas tu, masukkan susu cair, esen vanilla dan telur. Gaul sehingga menjadi doh
baru roll kan doh, jangan nipis sangat. Biar tebal sikit.
8. Lepas tu, boleh tekapkan dengan acuan bulat.
10. Bakar dalam oven 180cc selama 15minit atau 20minit. Tengok oven masing-masing.
Chef beli jem Strawberry je. Kalau nak fresh strawberry kena pergi Cameron Highland
Selamat mencuba guys.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan