Dah seminggu semangat nak ‘mengepau’, tapi dek kerja yg bertimbun2
kat opis n asyik balik dlm kepenatan dan kestressan, terpaksa pendamkan
semangat tu dlm2. Tapi mlm ni, walaupun penat yg amat sgt, gigih nk buat
pau. Nasib baik semua bahan dah siap dibeli tinggal nk buat je.
Jam 10pm,
susun semua bahan atas meja. Bubuh satu demi satu bahan dalam mangkuk
adunan. Semua main pukul rata, x timbang2 bagai sebab malas. Leceh satu
hal, biasalah kerja org malas ‘kan.
Aceli byk resipi
yg berjaya dikutip dlm internet, pilih je nk yg mcm mn dan seperti biasa
tentunya aku pilih resipi yg paling mudah n terbukti menjadi
(berdasarkan komen2 org yg pernah mencubanya).
Dengan
resipi paling mudah dan dikatakan mmg menjadi tu, maka aku penuh
semangat menguli adunan. Lebih kurang ½ kilo tepung diuli. Intinya cuma
kacang merah, plan nk buat kari ayam tp x time la nk berkari2 bagai.
Sumbat je la kacang merah tu.
Selepas 2 jam, kejadian
pau hasil tangan comel ku menunjukkan sesuatu yg memberangsangkan.
Kejadinnya sgt gebu n montok. Kemain hepi perasaan aku tgk pau menggebu
dlm pengukus (bercermin lut sinar).
Mcm biasa, sesi pose-mengepose x kan dilupakan. Pau yg tgh panas2 tu aku ajak pose, oh sgt lah hepi.
Selesai
mengukus, masuk bekas siap2 sebab plan nk bg budak opis merasa sikit
begitu jugak anak2 buah. Itu satu kemestian apabila cuba resipi baru. X
kisah apa komen depa, yg penting aku ikhlas bg depa rasa. Dah, jom kita
layan pose ;-)
|
Tepung siap diuli |
|
Puaslah menggodek2 adunan nk jd kan bentuk pau mcm kat kedai tu |
|
Siap susun dlm pengukus |
|
part2, tunggu turn nk dikukus |
|
Inilah kejadian pau hasil ku uli td, sgt montok kan |
|
Taraaaa...pau inti kacang merah |
|
Susun elok2 dlm bekas nak bahagi2 kat kengkawan n anak buah |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan